Terug

De drukknoppen van Peter Pannekoek

Ook ik heb genoten van de oudejaarsconference van Peter Pannekoek. Het item van de drukknoppen voor fietsers was erg grappig en herkenbaar.
Voor wie hier meer over weten (en wil weten hoe het echt zit) het volgende : 
De drukknoppen voor fietsers bij verkeerslichten hebben vrijwel altijd een functie en werken echt !
Het klopt dat er vaak ook een detectielus bij de stopstreep ligt en dat deze er ook voor kan zorgen dat het verkeerslicht naar groen gaat, maar dat is een extra mogelijkheid. Geen vervanging. Die detectielussen werken niet altijd even betrouwbaar en de drukknop wel. 

Sommige verkeerslichten voor fietsers worden ook groen zonder dat er een fiets staat (en er dus ook niet op de drukknop is gedrukt).
Dit heet een "meeaanvraag"' en wordt toegepast wanneer het gewenst is dat dit verkeerslicht groen wordt als een ander licht ook groen wordt. Bijvoorbeeld bij een "deelconflict" (auto's en fietsers tegelijk groen) of een fietspad in twee richtingen (overzijde wordt groen).
Maar ook hier heeft de drukknop een functie. Wanneer er namelijk op de andere rijrichtingen geen verkeer is (en deze niet groen worden) moet een fietser op de betreffende richting wel om groen kunnen "vragen".